Over u en ons

Energieke jonge ouderen

Met pensioen
Gepensioneerd zijn begint met een periode van gewenning. Het werk en wat daarmee is verbonden worden vaak gemist. Sommigen hebben parttime nog een functie. Anderen richten zich op ‘iets terug doen voor de samenleving’ of het verenigingsleven. De overgang gaat vaak gepaard aan introspectie. De betekenis van de goede en minder goede ervaringen in het leven passeren en leiden als het goed is tot nieuwe inzichten, herijking, harmonie en balans. 

Het leven begint als het ware opnieuw
Er zijn nieuwe mogelijkheden. Er is tijd. Veel tijd. Een halve eeuw geleden werden mensen niet zo oud als nu. De nieuwe realiteit is dat vrij veel mensen na hun pensionering vele tientallen jaren fysiek en psychisch (redelijk) gezond blijven. Dit leidt tot de noodzaak van het leven iets te maken op een manier die verrijkt. Ledigheid maakt oud. Er moet worden geleefd met energie, plannen, inzet en creativiteit. Proactief en positief. Proberen van betekenis te zijn voor anderen.

Kies je hier niet voor dan kan het leven moeilijk en eenzaam worden. De behoefte is groot het leven samen met een passende partner van inhoud en gezelligheid te voorzien. Die partner vinden blijkt voor velen moeilijk te zijn. De babyboom generatie in de high end van onze samenleving heeft vrijwel alles om van het resterende leven iets zinvols te maken. Dit doen op een eigen manier is de enige optie. De financiële middelen zijn er meestal. Positieve zin en levenselixer zijn gevraagd

Mogelijkheden zijn er te over
Ook al kan dit moeilijk zijn, een passende partner is te vinden. Vervolgens gaat het om samen zinvol en prettig te leven. Veel betekenen voor elkaar. Gedurende vaak vele decennia. Inertie of inactiviteit is het domste om toe te laten. Een interessante ontwikkeling in de top van onze samenleving is een keuze voor natuur, een tweede huis, een boot, een avontuurlijke vakantie. Er is meer tijd voor familie en vrienden. Daarnaast zijn er de bekende legio mogelijkheden als lezen, muziek, kunst, tuinieren, studie, hobby, sport. Maakt niet uit wat. Als er maar richting en inzet zijn. Niet vegeteren.

Zonder partner gaat dit moeilijk of niet. Een nieuwe relatie realiseren zal om aanpassing vragen. Geënt op oprechte interesse in de ander. Mensen blijven in hun laatste levensfase te vaak onnodig alleen. Vooral als de partner is overleden kan het moeilijk zijn aan het leven nieuwe inhoud, kleur en fleur te geven. Het praten over gemeenschappelijke herinneringen is weggevallen. Met een passende partner bouw je nieuwe toekomst en herinneringen op. Je groeit steeds dichter naar elkaar onder voorwaarde dat het primair om de ander gaat en niet om het ik-belang.

Relaties worden steeds beter bij het ouder worden
Prettig is dat bij het ouder worden het inzicht groeit in waar het in het leven echt om gaat. In deze levensfase moet autonomie in de relatie worden gekoesterd. Er is een verleden. Er zijn interesses en hobby’s. Je bent gevormd, wilt ruimte voor een eigen leven behouden met kinderen, kleinkinderen of goede vrienden. Daar wil je met of zonder je partner voor beschikbaar zijn. Verder gaat het om samen. Positief leven zonder flauwekul. Er zijn voor de ander. Als het anders kan, is alleen blijven geen optie.

Zie Counseling, klik hier