Over u en ons

Midlife tot pensioen

De midlife
De midlife is een bijzondere periode in het werk en het persoonlijke leven. Mannen, vrouwen en hun relaties kunnen enorm veranderen. Nieuwe inzichten en wensen ontstaan. Mensen staan vaak onder druk in hun werk en relatie. Een veel gestelde vraag is ‘Wat is de zin van wat ik doe?

Hormonale en psychologische veranderingen tijdens de midlife zijn van invloed op hoe mensen aankijken tegen hun baas, het werk, hun partner en wat zij willen in het leven. Keuzen en prioriteiten veranderen. Sommige mannen worden 'vrouwelijker' (lees: gevoeliger, intuïtiever) en sommige vrouwen 'mannelijker' (lees: autonomer en soms harder). Zijn er kinderen dan gaan die het huis uit. Ook hierdoor verandert veel in het gezin. Relaties en relatiewensen veranderen vaak. Soms start in de midlife een periode van opnieuw willen meemaken wat in de periode van single-zijn gebeurde. De midlife wordt niet voor niets de tweede jeugd genoemd. Het verrijkt het leven niet.

Waar kies en sta ik voor?
Introspectie hoort bij midlife. Sommige mensen komen na de midlife in een fase van creatieve expansie en winnen aan nieuwe daadkracht. Zij staan open en pakken veel op en aan. Er zijn ook mensen met toenemend defensief gedrag en inflexibiliteit. Als dingen fout gaan of niet zo goed, dan vinden zij dat dit niet aan hen ligt. Relaties kunnen er door veranderen.

Start in deze periode een nieuwe, langdurige relatie dan deel je de laatste werkende jaren. De overgang naar het pensioen samen ervaren is prettig en zinvol. Je kent na het pensioen je partner uit zijn of haar eerdere leven en werk. Dat verbindt. Gemeenschappelijke herinneringen zijn belangrijk.

Er is een wezenlijke behoefte van mensen van betekenis te willen zijn voor een ander. Die ander moet er dan wel zijn. De nieuwe relatie heeft een ander fundament dan een relatie die decennia eerder begon. Levenservaring brengt veel. Het vinden en kiezen van de juiste partner blijkt verre van eenvoudig te zijn.

Zie Counseling, klik hier