Counseling

Nieuwe relatie vereisten

Bijzonder wil bijzonder
Een passende partner vinden is vooral moeilijk als de man of de vrouw bijzondere mensen zijn door hun sociale positie, stijl, opleiding, talent, werk, aard, gedrag, uiterlijk en gewenste gelijkwaardigheid. Het bij elkaar passen luistert nauw.

In de eigen omgeving komen bijzondere mannen en vrouwen een passende partner niet gauw tegen. Juist omdat zij bijzonder zijn. Zij stellen eisen, hebben wensen en 'vanzelfsprekende' verwachtingen. Deze hebben vooral te maken met signatuur, gedrag, authenticiteit, autonomie en niveau. De perifere 'visvijver' is te klein, de toevalsfactor te groot. Hier een oplossing voor bieden is de kernfunctie van Pier Ebbinge Relationship.

Ken uzelf en uw partner
Wij allen zijn het product van onze aanleg en het leven dat achter ons ligt. Er zijn eigenschappen en ervaringen die bepalen wie u bent, wat u ziet en hoe u handelt. Voor een langdurige relatie is nodig dat u uzelf en uw partner goed kent. Volwassenheid, discipline en respect zijn even belangrijk als 'chemie' en aantrekking. U moet trots op uw partner kunnen zijn. En uw partner op u. Weet ook: niemand is perfect. U niet en uw partner niet.

Mannen en vrouwen zijn anders. Zwart-wit. Mannen gaan meer voor hun gelijk en vrouwen meer voor de relatie. Mannen gaan voor de competitie buiten de deur. Vrouwen gaan voor de kwaliteit van relaties in werk en privé. Mannen maken van veel een sportief spelletje en dat is leuk. Van een relatie een succes maken en oplossingen voor allerlei praktische en relationele problemen vinden, is vrouwen meestal meer dan mannen gegeven. Er zijn uitzonderingen te over.

Mensen die een partner zoeken, moeten zichzelf, wat zij met hun leven willen en welke partner hierbij past begrijpen. Anders wordt het niets. Soms is het wenselijk dat mensen leef- en gedragspatronen enigszins doorbreken. Zowel flexibiliteit ('je openstellen' en aanpassen) als inflexibiliteit ('jezelf blijven') zijn nodig. Als een serieuze relatie wordt nagestreefd, werken afstandelijkheid en 'games people play' contraproductief.

‘Food for thought’

Fragmenten uit een mail aan een arts (man, 60) die een partner zoekt.

Je weet dat wij allen hebben gekozen voor leef mechanismen die een keurslijf zijn, veiligheid bieden, dingen mogelijk maken en ook het tegendeel. Bij partner search hoort reflectie en enige counseling. Goed is jezelf te zien als geëngageerde bezoeker in jouw eigen leven. Iemand die zichzelf redelijk goed kent, die weet waarvoor en waarom hij voor iets kiest. Hij weet wat hij graag wil. Wat vraagt dit van hem en wat is er voor nodig? Partner search is een proces. Het startpunt ben jij.

Door jouw gezellige bonhomie en competitieve mannengedrag zou je de vrouw kunnen missen die het beste bij jou past om er tweezijdig een goede, bestendige relatie van te maken. Samen gelukkig kunnen zijn, daar gaat het om. Elkaar een specifieke thuishaven bieden.

Even stilstaan bij de “Ist-Situation”. Je kunt niet alles invullen en realiseren. Je moet de mogelijkheid creëren waardoor kan gebeuren wat je graag zou willen. Dan moet je een vrouw ontmoeten die bij je past. Ben je hiervoor geëquipeerd? En ook: Zwemt dat ‘visje’ in jouw eigen viswater? Vissen genoeg, zit daar dat specifiek gewenste visje ook tussen? Is jouw vistuig voor het gewenste visje in orde?

Het is geen probleem een partner te vinden als je een grijze muis bent. Grijze muizen genoeg. Het is anders als je bijzonder bent. Dan heb je verwachtingen en stel je eisen. De vrouw die past en bij jou wil passen zou je gemakkelijk kunnen missen. Voor je het weet kom je in een relatie terecht die jou en de ander weinig brengt. De meeste mannen worden gekozen, laten zich kiezen. Dit hebben zij meestal niet door. Zo gaat dit vaak met interessante mannen.

De partner die past moet allereerst als mens in orde zijn. Ook vrouw zijn natuurlijk; dit is een ander thema. Er zijn bijzondere vrouwen. Je moet ze wel tegen komen.