Over u en ons

Van dertig tot midlife

‘Trial & error’
Bij singles domineert de ‘trial & error’ vaak tot dertig à vijfendertig jaar. Daarna weet je wat je weten moet om een geschikte partner te kunnen kiezen. Waarschijnlijk is die keuze al gemaakt. Te lang single blijven, lijkt niet verstandig. Je mist dan te lang het enerverende, de gezelligheid en de warmte van een goede relatie. Een interessante relatie dient bovendien de persoonlijke ontwikkeling.

In de periode van zoeken en onderzoeken, is veel nieuw. Er wordt geëxperimenteerd. Heel korte en langere relaties worden aangeknoopt en beëindigd, ook langdurige relaties en huwelijken worden gestart. Rijp en groen loopt door elkaar. Dating is in. De kroeg meestal ook. Sport en werk leiden tot ontmoetingen. Veel is spannend. Er lijkt soms weinig greep op te krijgen.

Pier Ebbinge Relationship richt zich om deze reden op mensen die ouder zijn dan circa vijfendertig. Het zijn karaktervolle personen die meestal kiezen voor interessant werk, succes in de loopbaan en een langdurige relatie. Authentieke mensen met talent en ambitie. Tot de karakteristiek van deze dertigers en jonge veertigers behoren:

Individualisering en weinig ‘quality time
Kenmerkend zijn de individualisering en het werk dat hoge eisen stelt. Aanvankelijk is veel, zo niet bijna alles, nieuw. Is de loopbaangerichte ambitie groot, dan is er weinig ruimte in denken en doen om een partner te vinden en een relatie tot een succes te maken. Het devies ‘Work hard, play hard’ helpt niet. Voor het vinden van een partner in een langdurige relatie ontbreekt soms de tijd en het hoofd staat er niet altijd naar. Het geven van echte aandacht aan de ander in de relatie schiet vaak tekort.

Oppervlakkige contacten
Velen verlangen naar een partner of goede vriend(in), maar vinden deze niet of moeilijk. De individualisering, de ik-cultuur en de oppervlakkigheid in contacten domineren te sterk. Het moet ‘leuk’ zijn en gemakkelijk gaan. Buiten het werk staan revitalisering en ontspanning centraal. Als je mee doet, is er geen tekort aan oppervlakkige gezelligheid. Het blijkt in deze leefwereld vaak moeilijk een levenspartner te vinden, ook al bevindt hij of zij zich in dezelfde ruimte.

‘The show must go on’
In de wereld van actie en buitenkant missen mensen elkaar gemakkelijk. Het komt er niet van een blijvende partner of serieuze vriend te vinden. Veel mensen die het anders zouden willen, voelen zich ondanks die zogenoemde ‘gezelligheid’ en al die activiteiten samen vaak eenzaam en onbegrepen. Zij willen anders leven en dit lukt niet. Er is voortdurende druk van ’The show must go on’. Menselijke contacten verarmen hierdoor.

Gelijkgerichte en gelijkwaardige partners zijn schaars
Individualisering, onafhankelijkheid, ‘een eigen leven’ in combinatie met een leven samen en gelijkwaardigheid als basis maken relaties waardevoller, maar niet eenvoudiger. Ouderwetse mannen vallen uit de boot. Een interessante, passende partner blijkt vaak moeilijk te vinden. Een volwassen relatie realiseren vraagt tweezijdig om er voor elkaar te zijn, om liefde, waardering, warmte, begrip, ruimte, inzet, discipline en gezond verstand. Machtsspelletjes zijn uit den boze. Het werken aan en behouden van een relatie vragen veel tijd en aandacht en waar haal je keer op keer de zin en de inzet vandaan om het steeds opnieuw te proberen?

Velen raken teleurgesteld
Te vaak is het niets geworden. Aan de buitenkant worden de teleurstelling en de eenzaamheid meestal goed afgeschermd. Men toont zich vrolijk en positief. Zeker is dat het café en dating hoogst zelden de gewenste langdurige relatie brengen.